Digitalisering van onderwijs & onderzoek

De onderwijssector is in rap tempo gedigitaliseerd. Onderwijs op afstand en online toetsen (proctoring) zijn gemeengoed geworden. Wat betekent dat voor het onderwijs? Hoe gaan we zorgvuldig om met de gegevens van leerlingen en studenten? Het onderwijs dient hierop een passend antwoord te hebben.

Onderzoek is noodzakelijk voor de samenleving. Zonder onderzoek geen innovatie, geen inzicht of vooruitgang. Het liefst zouden sommige onderzoekers onbelemmerd hun gaan willen gaan. Zo’n insteek kan het onderzoek op losse schroeven zetten. Want wat als hiermee rechten worden geschonden? Verantwoord, ethisch, onderzoek is een must. Makkelijker gezegd, dan gedaan – maar, het kàn!

Food for thought

AI en onderzoek

AI is nuttig voor onderzoekers. Bijvoorbeeld door met behulp van machine learning en tekstanalyse geautomatiseerd duizenden Tweets te analyseren op sentiment. AI en de daarbij behorende algoritmes zijn echter niet neutraal. Er kan sprake zijn van (onbedoelde) bias. Hoe bewaken we een ethisch proces?

Onderzoek met openbare data

Data die beschikbaar zijn op het internet, zijn niet vogelvrij maar worden beschermd door privacywetten. Deze moeten gerespecteerd worden. Mogen we het internet scrapen om ons large language model te trainen? Wat zijn de FAIR-principes? Legal Beetle helpt bij de opzet van verantwoord onderzoek.

Onderzoek met bijzondere persoonsgegevens

Bijzondere persoonsgegevens, zoals gezondheidsgegevens, bevatten waardevolle informatie. Bijvoorbeeld over het ziekteverloop van patiënten. Hiervoor gelden, naast de privacywet (AVG), extra strenge regels. Dat is logisch, want het belang van de patiënt staat voorop. Datasolidariteit is mooi, maar hoe dit te regelen?

Voldoet onze leverancier?

Software is nodig om onderwijstaken te kunnen uitvoeren. Zelf bouwen is een optie, maar dit vereist investeringen. Gelukkig zijn er IT-leveranciers die hierop inspringen, met handige software. Maar voldoen hun softwarepakketten aan de wet? Is privacy by design goed toegepast? Deugen de leveringsvoorwaarden?

Onderwijs op afstand

Zoom, MS Teams, Google Meet en WebEx-meetings. Handige tools om online met elkaar te kunnen communiceren. Maar, wist u dat hiermee in veel gevallen privacygevoelige gegevens in de V.S. terechtkomen? En dat dit niet zomaar mag? Dit moet goed worden uitgezocht. Bijvoorbeeld in een transfer impact assessment (TIA).

Joost Gerritsen - AI, Data & Privacy Lawyer at Legal Beetle

Advocaat-onderzoeker Joost Gerritsen weet als geen ander wat belangrijk is voor onderzoekers.

Mijn publicaties en presentaties

Joost publiceert over het onderwijs en de onderzoekssector. Dat doet hij altijd met het oog op de praktijk. Zo kunnen onderwijskrachten en onderzoekers er wat mee.

2021

Universiteit Utrecht (2021)

Tactvol contactloos onderzoek – Handleiding voor onderzoekers die de AVG respecteren

Download

2020

Rathenau Instituut (2020)

Datasolidariteit voor gezondheid – Verbeterpunten met oog voor ieders belang

Download

Diensten

De onderwijs- en onderzoekssectoren leggen graag juridisch werk neer bij Joost Gerritsen van Legal Beetle. Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een data protection impact assessment (DPIA) of het opzetten van een onderzoeksplan. Bovendien verricht Joost zelf onderzoek.

Circle

Data Protection Impact Assessments

Met meer dan 100 verichte DPIA’s, helpt Joost u te voldoen aan de AVG-eis om een data protection impact op te stellen. Een must voor verwerkingsverantwoordelijken zoals onderwijsinstellingen, handig voor software-ontwikkelaars/verwerkers met een hart voor privacy.

Research

Onderzoek

Joost verzorgt juridisch onderzoek op een academisch niveau. Perfect voor organisaties als overheden die een onderbouwing voor hun visie nodig hebben. Of voor organisaties die willen weten wat op hun pad komt. Denk aan onderzoek over artificial intelligence (AI), robotics of nudging.

Cart

Hulp bij inkoop

Hoe weten uw inkopers of een software-aanbieder of ontwikkelaar deugt? Voorkom missers en schakel Joost in om uw inkopers te assisteren.

Contracts

Privacystatements

Joost schrijft heldere no-nonsense privacystatements. Moet ook wel, want deze informatie moet duidelijk zijn voor iedereen.

Verantwoord onderzoek en zorgvuldig onderwijs, dáár gaat Joost voor.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Voer uw e-mailadres in om updates te ontvangen

Stay up to date through social media: