De uitdagingen voor het bedrijfsleven

Bedrijven met een ethische mind-set zijn er genoeg in Europa. Bij Legal Beetle zijn ze aan het juiste adres voor goede contractuele afspraken. Bijvoorbeeld om de strategische datapositie zoveel mogelijk te beschermen. Compliance met de wet is belangrijk. Zo behouden bedrijven, van start-ups tot beursgenoteerde firma’s, het vertrouwen.

Tijdens PrivacyCamp23 brak Joost een lans voor het bedrijfsleven. Als we van bedrijven vragen ethische data-praktijken te implementeren die publieke waarde respecteren, dan moet dit winst opleveren. Dit is mogelijk. Ethische data-praktijken kunnen als USP de omzet stuwen.

Food for thought

AI-systemen

AI-systemen met een hoog risico vallen onder de AI Act. Wat zijn hoog-risico AI systemen? Hoe kunt u voldoen aan de strenge eisen? Joost is, als mede-oprichter van de Vereniging voor AI-Advocaten (VAI-A), goed op de hoogte van de regels en zorgt ervoor dat u voldoet aan de AI Act.

Eigendom van data

Volgens de wet is eigendom op data claimen niet mogelijk, maar juridisch kan dit worden opgelost. Als u geen data-eigenaar bent, wat dan wel? Bijvoorbeeld databankrechthebbende. Lukt dat niet, dan zijn goede contracten vaak een uitkomst. Data-ownership kan contractueel geregeld worden, zodat uw datapositie optimaal wordt beschermd.

Datacoöperaties en databemiddelingsdiensten

De Data Governance Act juicht datacoöperaties en andere databemiddelingsdiensten toe. Is dit iets voor u? De Europees Comité voor gegevensinnovatie (European Data Innovation Board) zal hierover nadere richtsnoeren geven. Joost volgt dit nauwgezet en helpt u verder op weg.

Data-altruïsme

Verstrekt u die vrijwillig en zonder compensatie data aan burgers of het bedrijfsleven? Dan kunt u overwegen zich te laten inschrijven als data-altruïstische organisatie. Er zijn voor- en nadelen om dit te doen. Laat u daarom goed informeren.

Joost Gerritsen - AI, Data & Privacy Lawyer at Legal Beetle

Bedrijven met een ethische mindset matchen met
Legal Beetle

Mijn publicaties

Bedrijven vinden Joost’s publicaties interessant over software, databankrechten en de mogelijkheden die de AVG hen biedt.

2021

Computerrecht (2021)

Artikel over de “Debat Direct app” zaak

Download

2021

European Data Protection Law Review (2021)

Artikel over de “Voetbal TV” zaak

Download

2020

Rathenau Instituut (2020)

Voeten in de aarde – Datagestuurde innovatie in de stad

Download

2018

Beleid en Maatschappij (2018)

Een eerlijke klusseneconomie

Download

Diensten

Joost bedient het bedrijfsleven sinds zijn aantreden als advocaat in 2010. Als ondernemer weet hij als geen ander hoe dat moet.

License

Licentie-overeenkomsten

Joost regelt uw licentie-huishouding door het opstellen en beheren van goede licentie-overeenkomsten. Perfect voor organisaties met eigen IE-rechten zoals databankrechten en grote hoeveelheden data.

Cart

Hulp bij inkoop

Hoe weet uw inkoopafdeling of een software-aanbieder of ontwikkelaar deugt? Voorkom missers en schakel Joost in om uw inkopers te assisteren.

Contracts

Data-overeenkomsten en convenanten

Het aantal wetten voor het digitale domein loopt in de tientallen. Er komt ook veel aan. Laat u niet verrassen en Joost zoekt voor u uit wat de wetten voor uw organisatie betekenen. Denk aan de Data Act, AI Act, Data Governance Act of de Open datarichtlijn.

Circle

Data Protection Impact Assessments

Met meer dan 100 verichte DPIA’s, helpt Joost u te voldoen aan de AVG-eis om een data protection impact op te stellen. Een must voor verwerkingsverantwoordelijken, handig voor verwerkers met een hart voor privacy.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Voer uw e-mailadres in om updates te ontvangen

Stay up to date through social media: