Over
Joost “Legal Beetle” Gerritsen

Wie ik ben en
wat ik doe

Met meer dan 13 jaar ervaring is advocaat Joost “Legal Beetle” Gerritsen een bekende naam. Hij helpt organisaties binnen de overheid, onderwijs, zorg en het bedrijfsleven te navigeren door het woud van wetgeving over data & techniek.
Dat doet hij op een toegankelijke wijze — altijd met een glimlach.

Naast advocaat is Joost gevestigd auteur, onderzoeker en spreker. Altijd op het gebied van nieuwe technologieën als Artificial Intelligence, robotica en big data.
Hij is de mede-oprichter van de Vereniging voor AI-Advocaten (VAI-A), CEO van Digibeetle en frequente gast bij de PrivacyPod.

Lees meer over Joost’s werk als advocaat, spreker, schrijver en onderzoeker.
Of neem direct contact met hem op.

Advocaat, spreker, schrijver, onderzoeker

Joost Gerritsen is AI, Data & Privacy-advocaat met meer dan 13 jaar ervaring. Hij richt zich vooral op nieuwe technieken en het oplossen van vraagstukken rondom AI, big data en robotica. Zijn cliënten hebben een maatschappelijke insteek. Ze bestaan uit overheden, branche- en beroepsorganisaties, kennisinstituten, universiteiten en bedrijven.

Joost heeft veel ervaring als auteur-onderzoeker en spreker. Zo verricht Joost onderzoek naar opkomende technologieën en hun impact op de samenleving. Dit doet hij meestal met het Rathenau Instituut. Zijn publicaties gaan bijvoorbeeld over de synthetische cel, gezichtsherkenning, surveillance op de werkvloer of fundamentele rechten en AI.

Daarnaast is Joost veelgevraagd spreker voor lezingen en kennissessies over de juridisch-ethische impact van AI. Bijvoorbeeld voor de Belastingdienst, het Hoogheemraadschap van Delfland of het Rijks ICT Gilde. Dit doet hij voor bijvoorbeeld data scientists, onderzoekers, juristen of directieleden. Telkens met de focus op de juridisch-ethische dilemma’s die ontstaan bij het bouwen of de inzet van AI. Andere organisaties die Joost hebben ingehuurd voor lezingen zijn, onder andere, InnoTeP/Radboud Universiteit, de Rotterdam School of Management (Erasmus University) als onderdeel van het Executive Programma genaamd “Leadership Challenges in Big Data” en de Summer Course “Regulating Big Tech” van de Universiteit Utrecht. Joost is ook gastspreker van de UU Data School.

De Universiteit Utrecht heeft Joost ook gevraagd een handleiding te schrijven voor data scientists. Hiermee kunnen zij op gemakkelijke wijze voldoen aan de privacywet. Kennis delen door te schrijven doet hij dan ook graag. Inmiddels heeft Joost meer dan 25 publicaties op zijn naam.

Dankwoord

De firma “Legal Beetle” lijkt een one-man-show, maar dat is niet juist. Joost verricht het werk, maar dat is alleen maar mogelijk dankzij de hulp van anderen.

Van zijn familie bijvoorbeeld. Zo fungeert zijn broer advocaat Paul Gerritsen als klankbord en heeft zijn vader de schilderijen gemaakt die dienen als publicatiecovers.

Of wat te denken van zijn vrienden en kennissen. Die zaken aandragen en reclame maken voor zijn diensten. Dank gaat ook uit naar Studio Bovenkamer die deze website heeft gemaakt en de getalenteerde Eva die verantwoordelijk is voor de foto’s.

Dan zijn er uiteraard de cliënten. Zonder hen geen business!

Joost wil iedereen die hem ondersteunt langs deze weg hartelijk danken. Zonder jullie was Legal Beetle niet mogelijk geweest.

Bedankt!

joost_gerritsen_legal_beetle_6

Lidmaatschappen

Nederlandse orde van advocaten | NOvA

Vereniging voor AI-Advocaten | VAI-A

Vereniging Privacy Recht | VPR

European Communities Trademark Association | ECTA

Toegankelijk mét een glimlach, voor ethische organisaties

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Voer uw e-mailadres in om updates te ontvangen

Stay up to date through social media: